Nieuwspagina

Week van de acupunctuur 2019

De Nederlandse week van de acupuctuur is dit jaar van 3 tot 9 november 2019. Bent u benieuwd naar wat acupunctuur is en hoe het werkt? Of heeft u een (pijn)klacht en wilt u meer informatie? Op vrijdag 8 november 2019 van 15.00 tot 19.00 uur bent u van harte welkom om een kijkje te komen nemen in mijn praktijk. Ik vertel u dan graag meer over acupunctuur en de vele mogelijkheden daarvan. De koffie en thee staan klaar. Tot dan!

1 november 2019

——————————————————

Gynaecologie; vrouwelijke infertiliteit

Op 10 en 11 maart 2018 heb ik bij Qing Bai, Academie voor Chinese geneeswijze de nascholing “Gynaecologie; vrouwelijke infertiliteit” gevolgd. De laatste jaren is het aantal koppels met vruchtbaarheidsproblemen dramatisch gestegen. Recente cijfers laten zien dat 1 op de 6 paren problemen heeft met zwanger worden en dat ruim 1 op de 39 baby’s in Nederland het resultaat is van IVF/ICSI. Tijdens de nascholing leerde ik de verschillende patronen van vrouwelijke infertiliteit diagnostiseren en behandelen door middel van acupunctuur en chinese kruiden. 

18 maart 2018

——————————————————

Moxa therapie

Bij Zen Shiatsu volgde ik op 26 november 2017 de cursus Directe moxa, theorie en praktijk. Moxa-therapie is een onderdeel van de Oosterse geneeskunde. Het kan toegepast worden als een op zichzelf staande therapie of als aanvulling op een acupunctuurbehandeling.  Moxa ofwel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) wordt gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen.  De warmte van de moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiestroom ofwel Qi stimuleren.

Dit kruid kan op verschillende manieren toegepast worden. Van losse moxa kunnen rijstkorrels of kegeltjes worden gemaakt die direct of indirect op de huid worden geplaatst. Een moxarol ziet eruit als een dik stuk wierook en wordt vlak boven de huid gehouden.

De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Met name bij klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade naar voren komt,  bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen (reumatische aandoeningen) kan moxa een heilzame werking hebben.

Er is nog een heel belangrijke toepassing van moxa therapie: een stuitligging. Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dit het meest succesvol tussen de 35ste en 38ste zwangerschapsweek.  

1 december 2017 

—————————————————— 

Total Reset methode

Op 24 en 25 maart 2017 heb ik deelgenomen aan de vervolgcursus op de NAET therapie nascholing uit oktober 2015. Met de Total Reset Methode kunnen disbalansen, intoleranties en allergieën uitgetest en gebalanceerd worden.

Intoleranties, sensitiviteiten en IgE gemedieerde allergieën kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken die succesvol behandeld kunnen worden. Iedere disbalans in het lichaam die gezondheidsproblemen veroorzaakt kan in balans gebracht worden.

Deze gezondheidsproblemen zijn o.a. oor-, neus- en keelproblemen, darmstoornissen, nier- en blaasproblemen, problemen met de klieren zoals de schildklier, prostaatklier, bijschildklier etc. spier- en gewrichtsproblemen zoals onverklaarbare spierpijnen, pijn of stijfheid inde gewrichten, stofwisselingsstoornissen, aandoeningen van het skelet of de botten, problemen van het zenuwstelsel, problemen met de luchtwegen zoals astma, bronchitis etc., huidproblemen zoals eczeem, psoriasis, acne, problemen met de bloedvaten, emotionele disbalansen en ook diverse immuunstoornissen.

Emotionele allergieën:

Vaak ligt een emotioneel trauma ten grondslag aan lichamelijke symptomen. Met een bord eten op schoot voor de televisie zitten en dan niets schokkends zien; het gezin aan tafel voor het avondeten waar tijdens het eten heftige discussies worden “uitgevochten”; ruzie met iemand hebben, terwijl je net iets aan het eten bent. Al deze schijnbaar onschuldige gebeurtenissen kunnen een allergie veroorzaken. Vaak zijn wij ons er niet eens van bewust: onze hersenen echter wel. Die voelen dat verdriet, die woede, frustratie of de onmacht en koppelen het gevoel aan datgene wat we op dat moment eten. Ieder volgend contact met deze stof brengt de herinnering aan de gevoelde emotie terug en de stof wordt aangemerkt als een allergeen.

Total Reset is een combinatie van een spiertest uit de kinesiologie, de kennis van chiropractie en de westerse geneeskunde: maar de basis waaruit  deze methode is ontstaan is acupunctuur.  

1 april 2017

—————————————————— 

Hoe acupunctuur pijn stilt

Het is al even geleden dat het onderzoek plaats vond, maar het Journal of Alternative and Complementary Medicine stelde in mei 2016 haar meest gedownloade artikelen gratis ter beschikking.
 
Daarbij hoorde een publicatie uit 2014 naar onderzoek waarin de pijnstillende werking van acupunctuur nader wordt verklaard. Het onderzoek werd uitgevoerd door neurologe Nina Theysohn, van de Universiteit van Duisburg-Essen. De afdeling radiologische diagnostiek werkte samen met de afdeling complementaire en integratieve geneeskunde om het neurale mechanisme wat aan ‘ongevoeligheid voor pijn’ ten grondslag ligt te ontrafelen.
 
Er is groeiend inzicht in hoe de pijnstillende werking van een acupunctuurbehandeling precies tot stand komt. Gegevens uit verschillende laboratoria ondersteunen dat acupunctuur een specifiek effect heeft op het centrale zenuwstelsel. In het bijzonder heeft men de effecten bestudeerd op diverse stoffen van het zenuwstelsel (neurotransmitters) zoals serotonine, noradrenaline, dopamine en de endorfine (lichaamseigen morfine). Gebleken is dat acupunctuur op het niveau van hersenen en pijnperceptie meetbare effecten op specifieke delen in de hersenen uitoefent.
Het onderzoek van Theyson bevestigt dit; haar studie toonde aan dat acupunctuur met pijn geassocieerde hersengebieden reguleert, direct ten gevolge van een acupunctuurbehandeling. Dit regulerende effect van acupunctuur houdt ook stand nadat de naaldjes uit de desbetreffende acupunctuurpunten zijn verwijderd.
   
De verklaring van de pijnstillende acupunctuurwerking hoeft dus niet alleen gezocht te worden met behulp van begrippen uit een niet-westerse denkwereld, maar kan tegenwoordig ook vanuit neurologisch perspectief uitgelegd worden.

juni 2016

—————————————————–

Intervisie

Op 19 november 2015 heb ik met een drietal collega-acupuncturisten weer een intervisiedag gehouden. Gewoon gezellig om elkaar weer eens te ontmoeten en zo de contacten vast te houden die ik tijdens mijn opleiding tot acupuncturiste heb opgedaan. Maar ook een dag die bedoeld is om ervaringen uit te wisselen. Waarbij we van elkaar kunnen leren en onze kennis vergroten. Naast die gezelligheid hebben we er daardoor in onze dagelijkse praktijk veel profijt van.  Bedankt voor een leuke en leerzame dag collega’s!

januari 2016

—————————————————–

NAET-therapie

In oktober 2015 heb ik een nascholing in NAET-therapie gevolgd. Een methode om zonder gebruik van medicijnen op een pijnloze, veilige en zeer efficiënte methode uiteenlopende allergieën te behandelen.  De techniek is ontwikkeld door dr. Devi Nambudripad en heeft wereldwijd al duizenden mensen met succes behandeld. Na het voltooien van de nascholing heb ik de techniek in mijn praktijk al enkele malen succesvol toegepast. Ik ben enthousiast geraakt voor het gebruiken van deze techniek en zie er naar uit om me daar in aanvullende nascholingen nog verder in te bekwamen.

januari 2016

—————————————————–